Olli Nyberg

Kertausharjoituksia myös sivareille

  • Toiminnanjohtaja Olli Nyberg
    Toiminnanjohtaja Olli Nyberg

Puolustusvoimat alkoi eilen lähettää kirjeitä reserviläisille. Seuraavan kahden viikon aikana postia saa noin 900.000 suomalaista, jotka kuuluva asevelvollisuuslain nojalla reserviin. Kirjeestä voi lukea millaisia suunnitelmia Puolustusvoimilla tai muilla viranomaisilla on asianomaisen henkilön osalta tilanteessa, jossa valmiutta kohotetaan.

Varsinaisiin Puolustusvoimien sodan ajan tehtäviin on sijoitettuna 230.000 reserviläistä. Vajaalla sadalla tuhannella on sijoitus jonkun muun organisaation kriisiajan tehtävään. Lopuilla ei tällä hetkellä yksilöityä sijoitusta ole.

Tämä ei tarkoita sitä, ettei sijoitusta saattaisi myöhemmin tulla. Sodan ajan kokoonpanoja tarkistetaan säännöllisesti ja varsinkin nyt edessä lienee runsaasti sijoitusmuutoksia. Puolustusvoimat kun saa reserviläiskirjeiden myötä paljon nykyistä paremman kuvan reserviläisten osaamisesta ja mahdollisista sijoitusrajoitteista.

Myös muiden viranomaisten tekemät sijoitukset ovat kasvussa. Nämä ns. VAP-tehtävät lisääntyvät mm. Puolustusvoimien sodan ajan vahvuuden supistumisen johdosta. Puhetta on ollut myös ns. kansallisesta varaamisrekisteristä, jonka myötä virheelliset ja käytännössä toimimattomat varaukset selviäisivät.

Reserviläiskirje-kampanja on saanut myös puolustuksemme nakertajat liikkeelle. Aseistakieltäytyjäliitto on tänään avannut näyttävän nettisivun, jonka kautta reserviläinen voi hakeutua täydennyspalvelukseen eli käytännössä siviilipalvelukseen. Liitto perustelee tätä vetoamalla mm. mielipiteen- ja omatunnonvapauteen. Mahdollisia vaihtoehtoja puolustuksemme järjestämiseksi liitto ei niinkään esittele.

Aseistakieltäytyjäliitto jättää myös sujuvasti taustalle, ettei täydennyspalvelukseen siirtyminen vapauta kriisiajan tehtävistä. Kriisitilanteissa siviilipalvelusvelvolliset palvelevat esim. pelastusviranomaisten tai väestönsuojeluun sekä pelastustoimintaan osallistuvien viranomaisten alaisuudessa. Tehtäviä siis riittää kriisitilanteissa runsaasti myös sivareille.

Täydennyspalvelukseen hakeutuminen vapauttaa toki kertausharjoituksista mutta vakavassa häiriötilanteessa tai poikkeusoloissa siviilipalvelusvelvollisia voidaan lain nojalla määrätä ylimääräiseen palvelukseen. Tämän osalta siviilipalveluslaki kaipaisikin muutosta, joka mahdollistaisi siviilipalveluksen suorittaneille ja täydennyspalvelukseen hakeutuneille vuosittaiset kertausharjoitukset siinä missä reserviläisillekin.

Esitänkin tuoreelle Eduskunnalle ja pian muodostettavalle valtioneuvostolle, että se ottaa tämän asian vakavaan harkintaan. Samalla se voisi miettiä myös sitä, miksi puolustuksemme perusteita murentava Aseistakieltäytyjäliitto saa vuosittain valtion talousarviosta selvästi suurempaa tukea kuin Reserviläisliitto.

Kirjoittaja on Reserviläisliiton toiminnanjohtaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Jaa kertaukset sivareille? Menenkö viikoksi ATK-tukeen johonkin valtion puljuun siis? No mikä ettei, mutta...

Ensin sivari kestoltaan samaksi kuin armeija, eli että sieltä voi päästä pois puolessa vuodessa, kiitos.

Miksi ihmeessä sivariliiton pitäisi esitellä vaihtoehtoja? Johan niitä on monet tahot esitelleet. Ah, pitsi että ne ei tietenkään kelpaa kun ne ei ole "uskottavia". Protip, ei ole nykyinenkään.

Harri Salonen

Siviilipalvelus on pidempi, että se olisi vähemmän houkutteleva vaihtoehto. Siksi, että ihmiset, jotka valitsevat siviilipalveluksen eivät valitsisi niin vaan päästäkseen helpolla. Heillä olisi oikea vakaumus ja mielipide armeijasta.

Nyt kun tuli taas julkisesti esille, että reservistäkin voi "erota" käymällä kuuden päivän pilipalikurssin, niin vähemmän yllättäen reservin puuhamiehillä on kiire tehdä tästäkin vaihtoehdosta vähemmän houkutteleva.

En nyt itse vaan ole niin vakuuttunut, että pakolliset sivarikertaukset on se ratkaisu tähän ongelmaan. Mieluummin vetoaisin isänmaallisuuteen ja pyrkisin vaikuttamaan siihen, että oikeat kertausharjoitukset ovat mielekkäitä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Mutta onko se oikein, että vakaumuksesta rangaistaan?

Tähän saa ilmoittautua jos on niin pöljä että helppouden takia menee sivariin, eikä teeskentele pöljää, että pääsee luistamaan koko hommasta ilman kuukausien pakkotyötä tai vankilaa.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #7

On se oikein. Toiset kuolee ja sinä et. Kai sen vakaumuksen eteen nyt pari kuukautta ylimääräistä voi lusia?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #12

Ongelma tässä on se, että maanpuolustuksesta kieltäydytään virallisesti joko uskonnollisista tai eettisistä syistä. Rasti ruutuun ja nimi alle. Minä kieltäydyin puhtaasti laiskuuttani, kun on mukavampaa olla siisteissä sisähommissa, kuin kaivaa poteroita korvessa. Se nyt sitten lasketaan eettiseksi syyksi. Mitään pasifistista agendaa ei läheskään kaikilla sivareilla ole, vaikka niin oletetaan.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #13

Mikset saman tien hommannu lähtöpasseja aseväestä? Moraali tuskin on kyseessä jos kuitenkin kehtaat teeskennellä aaatteellista?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #20

No minähän siis menin armeijaan ja vietin siellä parisen kuukautta, mutta kun komppanian päällikkö innokkaasti ilmoitti, että hän tekee minusta upseerin, niin totesin, että "Herra yliluutnantti, viestimies Rätt, ilmoittaudun siviilipalvelukseen!". Olen sittemmin todennut, että mitä hyvänsä minä suostun tekemään paitsi tervehenkistä ruumiillista työtä raittiissa ulkoilmassa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #12

Ei ne kaikki sotilaatkaan kuole, eikä mikään estä siviilejä kuolemasta.

Jos ny haluaa opetella tappamaan niin eikö se kannattais opetella kunnolla, vaikka kahden vuoden koulutuksessa?

Pasi Tervonen Vastaus kommenttiin #21

Miten määrittelet, että koulutukseen tarvittaisiin 2 vuotta? Anna kun arvaan: Et määrittele mitenkään, heitit vain päästäsi.

Ainoat valtiot, jotka käyttävät 2 vuoden asepalvelusta ovat sellaisia, jotka käyttävät noita sotilaita sen toisen vuoden aktiivitehtävissä (Lähinnä siis Israel ja P-Korea). Esimerkiksi jenkeissä lyhyimmät reserviläiskoulutukset kestävät 18 viikkoa (4 kuukautta).

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #27

Ihan vittuillessani, ei tällä toisellakaan sankarilla ollut hyviä perusteita sivarin pitkäksi kestoksi.

Käyttäjän AndreasDavidForsberg kuva
Andreas Forsberg Vastaus kommenttiin #27

Israelissa on 2 vuoden palvelu naisille, miesten kohdalla palvelu on 3 vuotta.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Siviilipalvelus on pidempi, että se olisi vähemmän houkutteleva vaihtoehto."

Minä olisin mieluusti sivarissa vieläkin. Rutosti ruokaa talon puolesta, valtio maksoi asunnon vuokran, sai opettaa vankeja käyttämään Microsoft Wordia... päiväraha oli pieni, mutta sillä pärjäsi upeasti.

Helppo duuni, vaikka aika absurdeja tilanteita, ja kammottavaa valtion rahojen tuhlausta kaikkialla.

Suoritin sivarini vankilassa, tietokoneiden ylläpitäjänä ja mikrotukihenkilönä. Voit lukea siitä esim. täällä:

http://hautakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117500...

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander Vastaus kommenttiin #28

Minäkin suoritin siviilipalvelukseni vankilassa, opetustehtävissä. Täyttä työtä, seitsemästä tai kahdeksasta neljään, oppitunteja viikossa 20-25 plus siirtymiset kahden paikan välillä ja edeltäjältäni perimäni puhelinvaihteenhoitajan tuuraukset ruokatunnilla. Illat ja viikonloput pääsääntöisesti vapaita. Lääkärin vastaanotto oli paikallisen varuskunnan sairastuvalla, joten pääsin seuraamaan vähän sitäkin puolta. Oman kokemani perusteella arvioiden helpoimmalla olisin päässyt totaalikieltäytyjänä suljetulla osastolla, mutta se ei sovi kaikille yhtä hyvin. Rankin vaihtohto olisi minulle ollut varusmiespalvelus, ellen sitten olisi päätynyt Tilkan kautta siviiliin tai kirjurin tehtäviin.

Pasi Tervonen

Ensin absoluuttinen ajankäyttö yhdenmukaiseksi. Sivari palvelee 8 tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa. Varusmies parhaimmillaan jopa 16-18 tuntia vuorokaudessa jopa pari viikkoa putkeen.

Jos sivari lyötäisiin kuuden kuukauden mittaiseksi olisi se huomattavasti helpompi vaihtoehto ajankäytöllisesti. Vai pistetäänkö mielummin sivareillekin "sotaharjoituksia", jolloin ovat valtion käytössä +16 tuntia, parhaimmillaan puolitoista viikkoa putkeen?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Samankestoiseksi - tunneissa? Kelpaako?

Petri Cederlöf

Loppuosan kohtaan: en nyt tarkistanut, mutta oletan että aseistakieltäytyjien liitto on jäsentensä okäjakaumalta nuorisojärjestöstatuksessa ja saa siksi rahoitusta siihen tarkoitukseen. Reserviläisliiton tukea en siksi vertaisi tuohon, mutta ilman muuta sen tulisi olla parempi. Mielestäni tosiaan tulisi nähdä kolikon kaksi eri puolta ja vähentää vastakkainasettelua kehittämällä myös siviilipalveluksen mielekkyyttä yleisen varautumisen, kriisivalmiuden ja kokonaismaanpuolustuksen näkökulmasta. Ja tarjota myös joskus siviilipalveluksen suorittaneille ym. mahdollisuus sotilaallisen maanpuolustuksen koulutukseen. Yleisemmin: maanpuolustuskurssin kansanversio ym. http://petricederlof.tumblr.com/post/117321737337/...

Harri Salonen

Kyllä minulle on tärkeää, että Suomessa on mielipiteenvapaus. Jos ei halua käydä armeijaa tai kuulua reserviin, suotakoon se oikeus kelle tahansa.

En sinänsä vastusta ylimääräisiä vastuita siviilipalvelusmiehille, mutta onkohan tässä nyt kyse enemmän kateellisten harjoittamasta kiusaamisesta, kuin varsinaisesta tarpeesta?

Loppukaneettisi on kyllä pääsyy sille, että vastasin. Miksi Aseistakieltäytyjäliitto saa edes valtion tukea? Käytännössä liiton toiminta vastustaa valtion luomia järjestelmiä ja sille annetaan valtion tukea?? Ei uppoa minun oikeustajuuni. Tämä tuki olisi saatava heti pois ja en panisi pahakseni, jos se menisi esim. Reserviläisliitolle, joka on tukijärjestö, eikä "puolustuksemme perusteita murentava" järjestö.

Kaikille liitoille ja ideoille on tilaa vapaassa Suomessa, mutta ei niitä tarvitse valtion rahoilla tukea..

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Vastustaahan kaikki puolueetkin joitakin valtion luomia järjestelmiä ja saa silti tukea?

Ei nyt oikeesti tarvi miksikään maanpetturiksi vihjailla jos jonkun mielestä nykyjärjestelmässä on jotain korjattavaa. :D

Harri Salonen

Kyllä puoluerahoitustakin voisi karsia :)

Tuon järjestön valtiorahoitteinen osuus nyt vaan edustaa minulle Suomen ylipaisunutta julkista sektoria, johon ei tule enää laittaa yhtään lisää rahaa.

Minun puolestani saavat omilla rahoillaan olla olemassa ja lähettää Antimilitaristin vaikka joka kotiin - kunhan ei ole minulta pois.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #8

Entä jos minusta voitaisiin taas reserviläisliitto lakkauttaa ja oikeastaan vaikka pakollinen asevelvollisuuskin ylipaisuneena julkisena sektorina. Ei tappohommia minun rahoillani? Vai mitä mieltä olet perusteluista? Ei hirveän hyvät, vai mitä?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kunhan nyt ensin saataisiin ase- ja siviilipalvelukset tasa-arvoisiksi, eli koskemaan kaikkia kansalaisia yhdenvertaisesti, niin sen jälkeen voitaisiin alkaa miettiä moisia pikku yksityiskohtia kuin, että paljonko mihinkin tehtävään koulutettuja pitää kertauttaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Todellakin !

Tällä hetkellä asevelvollisuus koskee pakollisena ainoastaan miehiä.

Tasa-arvosta ei kannata puhua sanaakaan ennen kun naiset ja miehet ovat Suomessa asevelvollisuuden suhteen tasa-arvoiset.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Onkohan kirjoittaja tietoinen siitä, mitä siviilipalveluksen sisältö käytännössä on? Ainakin minun aikanani touhu oli lähinnä sitä, että peruskoulutuskaudella madeltiin laiskasti joskus aamukymmeneltä luokkiin kuuntelemaan tylsistyttäviä pasifistisia luentoja, ja siinä jossain välissä käytiin sitten joku ensiapukurssi, josta ei jäänyt yhtään mitään mieleen paitsi koko tilanteen vaivaantuneisuus. Illat vietettiin sitten Lapinjärven Teboil Villikossa kaljalla.

Itse palveluspaikat jakautuivat karkeasti puolestaan joko jonkinlaisiin lähihoitaja-apulaisen kaltaisiin hoitotöihin, minne pääasiassa kukaan ei missään tapauksessa halunnut, tai sitten jonkinlaisiin paperinpyörittäjähommiin, jotka olivat se enemmän houkutteleva vaihtoehto. Itse olin ATK-tukihenkilönä Järvenpään invalla.

Siviilipalvelusmiehillä ei nykyisellään ole valmiuksia minkäänlaisiin kriisinhallintatehtäviin ainakaan siinä mittakaavassa, mitä tässä tarkoitetaan. Mutta jos kerrata pitäisi, niin mikäs siinä. Saisipahan töistä vähän ylimääräistä lomaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Siviilipalvelusmiehiä odottaa kriisitilanteessa sama kuin ns. työvelvollisia viime sotiemme aikana.

Sivarit tuleekin kertauspalvelun avulla kouluttaa ruumillisen työn tekijöiksi, joita todellakin tarvitaan kriisioloissa niin siviilikohteiden raivaustöissä kuin heti eturintaman takana tieurien rakentajina ym.

Lapio, kirves ja kuokka täytyy olla tutut työvälineet kriisin kohdatessa.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Olen melko varma siitä, että kaltaiselleni suhteellisen arvostetulle IT-insinöörille löytyy mielekkäämpääkin tekemistä sotatilanteessa, kuin lapion heiluttaminen. Meillä kun nykyäänkin esimerkiksi kaikki tiedottaminen sekä julkiset palvelut perustuu sähköisiin järjestelmiin, ja sitten on vielä kybersodankäynti omana lukunaan. Ei se sota-aikana mihinkään muutu, kun twitterit surraa Libyassakin. Jokainen tietysti palvelee isänmaata parhaan osaamisensa mukaan. Olipahan eräs esivanhemmistani räätälinä sotien aikana, eikä kukaan sitä maanpuolustustahtoa ruvennut silloin kyseenalaistamaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Byrokratiamme on niin jäykkä, että voit varautua ruumillisen työn tekijäksi, ellet tunne henkilökohtaisesti jotain korkeamman asteen viskaalia, joka voi yrittää vaikuttaa sijoittamiseesi ja tehtäviisi kriisitilanteessa.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #18

Voihan se niinkin olla, vaan voipa tuo olla olemattaki. Etenkin kun se kirves, kuokka ja lapio ei kertakaikkiaan pysy kädessä, vaikka aseella uhattaisiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Sitä suuremmalla syyllä kertausharjoitukset ovatkin sitten ainakin sinun kohdallasi paikallaan, jotta työkalut alkavat pysyä kädessä.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #24

Jonkinlaisen Volkspolizein sopii toki tulla hakemaan, niin nähdään, miten hyvin pysyy.

Käyttäjän KalleLeinikka1 kuva
Kalle Leinikka

Jaa? Siinä tapauksessa kummallista että siviilipalvelusmiesten koulutus ei ilmeisesti juurikaan käsittele näitä taitoja, vaan painottuu käsittääkseni enemmän ensiapuun, pelastustehtäviin ja esimerkiksi öljyntorjuntaan.

Ero viime sotiin nähden on että nykyisin on käytettävissä erittäin kattavasti työkoneita kuten traktoreita, kauhakuormaajia, kaivinkoneita, trukkeja... Sodankäynnin luonne näyttäisi myös ratkaisevasti muuttuneen 40-luvusta.

Muistaisin myös lukeneeni arvion, jonka mukaan kriisin syttyessä vain osa sivareista ylipäätään kutsuttaisiin palvelukseen. Suuri osa jäisi tekemään niitä asioita mitä hän tekee rauhan aikanakin, ts. töitä. Talous pitää yrittää parhaan mukaan pitää käynnissä kriisin aikanakin.

Itse blogin aiheeseen: itse jättäisin päätöksen sivareiden kertauksista niille viranomaisille jotka siviilivarantoa muutenkin hallinnoivat. Siis täydennyskoulutusta ainoastaan todelliseen tarpeeseen, ei kertaamista kertaamisen vuoksi, koska armeijassakin...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olisiko sivarien kertauksesta oikeasti mitään hyötyä? Tai onko siviilipalvelus vaihtoehdosta maanpuolustuksen kannalta yhtään mitään hyötyä? Koko siviilipalvelus pelleily pitäisi lopettaa ja keskittyä maanpuolustuksessa oleelliseen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Asepalveluksen suorittaneita reserviläisiäkään ei ole enää varaa juoksuttaa kertausharjoituksissa.

Eihän tässä ole järjen hiventäkään, jos aletaan väkisin suunnittelemaan lisää turhia kustannuksia.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ymmärrän siviilipalveluksen vain tiukasti uskonnollisista syistä kuten jehoville. Muita poikkeuksia en sitten näe ollenkaan tarpeelliseksi.

Puolustusvoimien olisi vahvasti markkinoitava aseetonta palvelusta "pasifistisesti" ajatteleville.

Entä jos Suomi ajautuu uudelleen samaan tilanteeseen kuin -39.

Tässä tapauksessa jokaiselle kansalaiselle tulee olla puolustusta tukeva tehtävä oli kyseessä kuka tahansa.

Pienenä kansana meillä ei olisi varaa menettää yhtään henkilöä riveistä.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Suomalaiset ovat luontaisesti asennevammainen kansa ja arvoissaan kauas menneisyyteen jumittuneet militaari-isänmaalliset vouhottajat ovat tämän asennevamman kiusallisin ja valitettavasti sitkein ilmentymä, mikä näkyy myös tämän palikkatasoista ajattelua harjoittavan Nyberginkin ääliömäisestä kirjoituksesta.

Mustavalkoinen maailmankuva ja omien "suurten totuuksien" mudassa rypeminen estää militaristeja näkemään asioita ja ilmiöitä avarammin, eikä heidän osaltaan olekaan odotettavissa mitään muuta kuin ikuista henkisiin poteroihin vetäytymistä. Jälkimmäisen tosiasian takia militaristien kanssa ei voi myöskään harjoittaa mitään avaraa keskustelua.

Jos Suomessa toimittaisiin oikeudenmukaisesti, niin kaikki pasifisteja ja aseistakieltäytyjiä kiusaavat sotahullut ja asekahelit laitettaisiin joko telkien taakse tai laitoshoitoon - näin vapaana olevien Suomen kansalaisten keskimääräinen älykkyystaso saataisiin mahdollisesti kohoamaan.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Aseistakieltäytyjäliitto (ja puolustusvoimat, kirjeineen) toimivat hyvinkin Piraattipuolueen toivomaan suuntaan:

1) kutsunnat pakollisiksi kaikille, siis myös naisille
2) palvelus vapaaehtoiseksi

Motivoituneet henkilöt astuvat palvelukseen ja saavat parhaan mahdollisen koulutuksen, ilman riippakiviä.

Yhtä hyvin voisi säätää myös siviilipalveluksen vapaaehtoiseksi. Ainakin itse koin sen hyödylliseksi senaikaisessa elämäntilanteessani, sain vieläpä hyvän työtodistuksen.

Heli Hämäläinen

Tässä mallia väestönsuojien oviseremoniaksi https://www.youtube.com/watch?v=NC9NeJh1NhI

Täydennyspalvelu on puhdas rangaistus. Tuo koulutus ei johda mihinkään siviilitehtävään eikä sitä ylläpidetä. Itse olin juuri alle 50 v. kun minut kutsuttiin täydennyspalvelukseen. Käsittääkseni olen nyt klapijoukoissa. Aika ison rahan valtio käytti viikon aikana, sain parempaa palkkaa kuin moni luennoitsija tuona aikana.

http://helihamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/608...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Itse otsikon ehdotukseen en ota kantaa, koska täytän muutaman päivän kuluttua 60 vuotta, joten olisi kohtuutonta neuvoa aktiivisia ikäluokkia.

Joku tässä ketjussa kuitenkin kutsui Aseistakieltäytyjien liittoa "sivariliitoksi". Sitähän se ei ole. Muinoin oli Siviilipalvelusmiesten liitto, johon ehdin itsekin kuulua, mutta se lakkautettiin kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Sivarit tietenkin tarvitsisivat oman etujärjestön, joka pyrkisi järkeistämään siviilipalvelusta. 1980-luvulla kuitenkin jäsenmäärän suurentaminen houkutteli järjestöjyriä haalimaan saman katon alle myös totaalikieltäytyjät. Miksi totaalikieltäytyjiä kiinnostaisi siviilipalveluksen järkeistäminen?

Joku kommentoija myös "hyväksyisi Jehovan todistajille" siviilipalveluksen. Voisin minäkin hyväksyä hartaille muslimeille sianlihan syömisen. He itse eivät sitä hyväksy. Jehovan todistajat eivät myöskään hyväksy siviilipalvelusta tai muutakaan asevelvollisuutta.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Rauhan oloissa sivarit ja muut "vakaumuksensa" takia kansalaisvelvollisuuksiaan välttelevät ressukat voivat esittää vaatimuksiaan. Todellisessa kriisitilanteessa, jossa valtakunnan turvallisuus on vakavasti uhattuna, kaikki tekevät juuri sitä, mitä sotilas- ja siviiliviranomaiset määräävät. Jollei annettu tehtävä kiinnosta, löytyy kyllä keinoja, joilla se saadaan kiinnostamaan.

Heli Hämäläinen

Antero, minä osaan edelleenkin ampua rynkyllä. Ongelma vain on, etten tiedä ketä. Ehkä saat ylipuhutuksi.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Heli
Kyllä sinulle sitten tilanteen tullen kerrotaan, mihin suuntaa pitää rynkyn piippu kääntää.
Armeija on siitä kiva paikka, että viime kädessä komentoketjun yläpää vastaa kaikesta.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #40

Kerrot, että valtiolla on väkivallan monopoli. Valtiolla voi olla vain sen itsensä laatimien lakien mukainen väkivallan lainmukainen monopoli. Käytännössä tällainen toiminta, joka on vastoin laillisen hallituksen lakeja, aiheuttaa aseellista toimintaa laillisen hallitusvallan palauttamiseksi.

Uskon, ettei minua tapeta kuin Arndt Pekurista. Tämä siksi ettei minua saa kiinni elävänä eikä ilman tuntuvia miestappioita.

Osoitat hävinneesi jo diskurssin ennakolta tekemällä tällaisia väkivaltaisia oletuksia.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto
Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Siviilipalvelusmies ja täydennysmies kertausharjoittelee joka päivä työssä käydessään.
On kestämätön perustelu, että valtion tiettyä toimintaa kriittisesti tarkastelevalta järjestöltä tulisi valtion tukia leikata. Samalla tavalla tulisi tukia leikata Autoliitolta, joka pyrkii rapauttamaan auto- ja polttoaineverotuksen, jokaiselta puolueiden nuorisojärjestöiltä, jotka pyrkivät rapauttamaan monia valtion toimintoja (kukin aatteensa mukaan), ammattiyhdistyksiltä, puolueilta, uskonnollisilta järjestöiltä, taidejärjestöiltä, urheiluseuroilta, reserviläisliitolta, vammais- ja terveysjärjestöiltä jne.

Perustelusi mukaan jokaiselta järjestöltä, joka pyrkii edesauttamaan oman näkemyksensä tai tarkoituksensa toteutumista, joutuisi samalla perusteella leikkauslistalle. Toisaalta ehdotuksesi onkin tässä taloudellisessa tilanteessa hyvä: miksemme voisi lopettaa tai leikata valtion tuen kaikkien järjestöjen ja seurojen osalta? Valtion sopeuttamistarve, joka on kokonaisuudessaan 4-6 miljardia, vähenisi muutamalla miljoonalla.

Toimituksen poiminnat