Olli Nyberg

Nykypäivän rintamakarkuruutta?

  • Toiminnanjohtaja Olli Nyberg
    Toiminnanjohtaja Olli Nyberg

Yleisradio julkaisin eilen jutun, jossa se kertoi reservistä kieltäytyneiden määrän kolminkertaistuneen viime vuonna. Kun ennen rivistä lipesi vuosittain parisataa reserviläistä, on määrä liikkunut parin viime vuoden aikana lähemmäs tuhannen tasolla.

Jaoin YLE:n uutisen Reserviläisliiton Facebook-sivulle saatesanoilla ”Reservistä siviilipalvelukseen siirtyminen on tämän päivän rintamakarkuruutta. Oletko asiasta samaa mieltä?” Tästä syntyi toistaiseksi 128 kommenttia ja 45 jakoa synnyttänyt somemyrsky, jossa oli paljon kommentteja sekä puolesta että vastaan. 

Osa piti rintamakarkuriksi nimittelyä loukkaavana, kun taas osa käytti reservistä kieltäytyneistä paljon pahempiakin nimityksiä. Ja jokaisen nykypäivän some-keskustelun tapaan herjattiin tietysti pakolaisia ja haukuttiin Sipilä hallitus sekä EU.  

Aamulla soitti Helsingin Sanomien toimittaja tivaten, onko kyseessä liiton kanta ja miksi oltiin tätä mieltä. Kerroin, että kanta oli omani mutta, että valtaosa jäsenistämme olisi varmasti asiasta pitkälti samaa mieltä. Totesin myös, ettei tätä ilmiötä pidä tarkastella vain juridiikan, etiikan tai filosofian näkökulmasta vaan pitää miettiä myös sitä, miksi reservistä kieltäytyminen on lisääntynyt juuri nyt.

Kataisen hallitus leikkaisi muutamia vuosia sitten puolustusmenoista 200 miljoonaa euroa, minkä johdosta Puolustusvoimissa säästettiin lähes kaikesta. Leikkuriin joutuivat myös reservin kertausharjoitukset, joihin kutsuttiin vuosittain vain muutama tuhat reserviläistä. Hallituksen vaihduttua keväällä 2015 määrärahoja lisättiin ja kertausharjoituksia alettiin taas järjestää parille kymmenelle tuhannelle reserviläisille vuosittain. Lisäksi jokaiselle reserviläiselle lähetettiin kirje, jossa kerrottiin mahdollisesta sodan ajan sijoituksesta.

Tuskin on sattuma, että reservistä kieltäytyjien määrä on kolminkertaistunut samana ajanjaksona. Siihen en sen sijaan usko hetkeäkään, että pasifismi ja muu asepalvelukseen kielteisesti suhtautuva ajattelu olisi kasvanut samassa suhteessa. Oletan, että valtaosalla täydennyspalvelukseen hakeutuvista on taustalla mukavuudenhalu. Ja onhan toki niin, että viikon viettäminen päivät siisteissä sisätöissä ja illat oman olohuoneen sohvalla Netflixiä tuijottaen on huomattavasti mukavampaa kuin vaikkapa juokseminen Sodankylän pakkasissa maastopuku päällä ja rynnäkkökivääri kädessä. 

Siviilipalvelukseen hakeutuminen onnistuu reserviläiseltä täyttämällä täydennyspalvelushakemus ja toimittamalla se Puolustusvoimille tai siviilipalveluskeskukselle. Hakemuksen voi kätevästi jättää vasta kertausharjoituskutsun saamisen jälkeen ja vieläpä itse harjoituksenkin aikana. Hakemus hyväksytään automaattisesti.

Miten tämä voi näin mennä maassa, jonka puolustus pohjautuu reserviin? Suomen puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on 230.000 henkilöä, josta yli 95 prosenttia on reserviläisiä. Järjestelmä toimii käytännössä vain, jos reserviläisiä kutsutaan säännöllisesti kertausharjoituksiin ja jos he myös niihin osallistuvat. 

Moni oli pahoittanut mielensä rintamakarkuri-termin käytöstä. Se ei toisiaan ollut harkittua eikä oikeutettua ajatellen sotiemme veteraaneja. Vuosina 1939-1945 rintamakarkuruutta aina välillä esiintyi mutta yleensä oli kyse kranaattikauhusta, kuolemanpelosta tai joukkopsykoosista, joka erityisesti kesällä 1944 aiheutti asemista pakenemisia. Valtaosa paenneista palasi kuitenkin takaisin etulinjaan saatua ruokaa, juomaa ja nukuttuaan yön yli. 

Pyydän anteeksi näiltä sotiemme veteraaneilta enkä enää käytä reservistä kieltäytyjistä tätä termiä. Käytetään tästä mukavuudenhaluisesta ja itsekeskeisestä porukasta jatkossa vaikkapa nimitystä reservikarkurit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Samalla logiikalla voisi sanoa että Ollin puheenvuoro lähentelee maanpetoksellisuutta, koska hänen kirjoituksensa toimii megafonin tavoin ja nyt entistä useampi tietää, ei ainoastaan mahdollisuudesta siirtyä reservistä siviiliin (mikä siis ei ole ollut noin yleisesti tiedossa), vaan myös siitä, ettei se edes ole marginaalinen ilmiö.

Ei ole ensimmäinen kerta kun huomaa, että niin maanpuolutusjärjestöissä toimiville kuin armeijan kantahenkilökunnalle pitäisi antaa koulutusta (kriisi)viestinnästä, etteivät vaan pahenna tilannetta entisestään.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Jos Suomessa ei ole omaa armeijaa niin siellä on jonkun toisen oma. Käy viettämässä muutama vuosi Venäjällä ja tule sitten sanomaan onko intti sen arvoista.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Asevelvollisuuden lakkauttaminen ei tarkoita armeijan lakkauttamista. Asevelvollisuuden lakkauttamisen jälkeen armeijaan menevät motivoituneet vapaaehtoiset, eikä sinne enää pakoteta vastentahtoisia vankeuden uhalla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #15

Niin ja jos niitä motivoituneita vapaaehtoisia ei Suomesta löydy riittävästi, niin itärajan takaa löytyy porukkaa Suomeenkin!

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

"Armeija ei ole todellisuudessa kasvattava vaan henkisesti taannuttava laitos joka aivopesee ihmisiä yhteen ajattelutapaan"

Missä ihmeessä Andreas olet intin käynyt jos sillä tuommonen vaikutus on ollut?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen
Simo Salomaa

Sanoisin, että jokunen Euroopan maa on ehkä "lähempänä aitoja sivistyneitä demokratioita" kuin Suomi, mutta laittavat silti kansalaisiaan vankilaan mielipiteiden perusteella. Ja vielä paljon herkemmin. On jollakin luuloja! Pitäisi ehkä pitempään kiertää muutakin kuin tahkoa.
Mitä muuta hourailua? Ehkä että lakkautetaan kaikki sotaan viittaava, historian kirjoja myöten? Poltetaan ne roviolla. Ei olisi mitään uutta auringon alla. Otetaan aseet pois kansalta ja aivopestään tuhmilta ajatuksiltakin. Tällaistakin on tapahtunut. Ja korvataan armeija pian työttömäksi joutuvilla ISIKSEN veteraaneilla, mikäli ne eivät jo ole keskuudessamme. Nämä kyllä laittavat pään pölkylle pullikoijilta.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Usein kun kuulee porukalta miksi he eroavat reservistä, on vastauksena tullut ettei Suomea koeta enää puolustamisen arvoiseksi.
Joidenkin mielestä esim. se, että varusmiehiä käytettiin piccoloina kantamassa turvapaikanhakijoiden laukkuja aiheutti häpeää, heidän odotettiin turvaavan rajaa kun sitä ylitettiin luvattomasti eikä auttavan porukkaa sisään.

Lisäksi on kasvanut ajatus että sodan tullessa ei olla taistelemassa Suomen puolesta, vaan poliittisen ja taloudellisen eliitin puolesta. Siitä saa Eduskunta syyttää itseään ja tehtyä politiikkaa.

Simo Salomaa

Tulee vielä sekin aika, että kymmeniä miljoonia Eurooppaan pyrkiviä elintasopakolaisia ei enää pysäytetäkään vesitykeillä ja kyynelkaasulla. Silloin on varusmiehillä ja reserviläisillä muuta käyttöä kuin toimia piccoloina. Uskomattoman häpeällistä asevelvollisten väärinkäyttöä! Varsinkin kun nk. turvapaikan hakijoiden suurin fyysinen rasitus median systemaattisesti hehkuttamalla "tuhansien kilometrien erämaataipaleilla" oli siirtyä bussista tai junasta toiseen tai taksiin. Sotilaiden avustaessa aikoinaan Karjalan evakuoinnissa olivat pakolaiset todella pakolaisia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko "käpykaartilainen" parempi titteli kuin "rintamakarkuri" poliittisestikin arvioituna EU-ajan rintamassa? Onko se nationalismia, populismia vai opportunismia? Vai pakoreaktio?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Reservistä siviilipalvelukseen siirtyminen on monella tapaa ymmärrettävää. Syitä on monia ja niiden niputtaminen mihinkään yhteen moraalisesti paheksuttavaan selitykseen on perusteetonta.

Yksi syy voi olla se maa ja liitto, jota puolustamaan monet sotilaat ovat aikoinaan ryhtyneet. Tämä näkyy erityisesti monissa Itä-Euroopan maissa, kuten Puolassa, joissa maiden lähentyminen NATO:n on herättänyt paljon närää erityisesti vanhempien upseerien keskuudessa. Lähentymisestä on seurannut protesteja, eroamisia ja muuta sellaista.

On aivan ymmärrettävää, että jos henkilö kävi asepalveluksensa vaikkapa YYA-sopimuksen aikaan ja omasi sen mukaista geopoliittista ideologiaa, olisi Suomen liittyminen tai edes lähentyminen NATO:n aika lailla niiden perusteiden vastaista, miksi asepalvelukseen lähdettiin.

Mahdollisuutta siitä, että saattaisi joutua taistelutoimiin jonkin toisen maan sekoilujen vuoksi, ei välttämättä pidetä hyvänä perusteena sellaisen henkilökohtaisen uhrauksen tekemiselle, jonka on alun perin uskonut tekevänsä kotimaansa puolesta. En ole NATO-vastainen, mutta tämänkaltaiset ongelmat ovat ymmärrettäviä minkä tahansa allianssimuutosten kohdalla.

Muita hyvin perusteltuja voi kaivaa vaikkapa siitä, että siviilipalveluksen perusteet ovat vuosikymmenien saatossa muuttuneet. Jos on suorittanut asevelvollisuuden pakotettuna ilman mahdollisuutta siviilipalvelukseen, on hakeutuminen muutoksen myötä ymmärrettävää.

Muita syitä voidaan etsiä elämänkaaren psykologisista syistä. Nuorille miehille asepalveluksen suorittaminen on osa miehisyyden osoittamista, identiteetin kasvua ja jännityksen hakemista. Vanhemmilla miehillä, erityisesti perheellisillä, tapahtuu muutosta riskinottohalussa, miehisyyden näyttämisessä ja muussa sellaisessa. Sikäli on ymmärrettävää, että se harkinnan puute, joka nuoruudessa ajoi armeijaan, halutaan korjata.

Tämä voi myös liittyä oman ja läheisten elämän tärkeyden arvostuksen kasvuun, siinä kuin vaikkapa pyöräilykypärän käyttöönotto isäksi tultua.

Lisäksi monet epäilemättä tekevät itsearvion omista heikentyneistä kyvyistä toimia taistelutoimissa, vaikkapa fyysisen kuntonsa ja muiden kykyjensä puolesta.

Muita syitä voi listata varmasti lukuisia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyse on selvästä singnaalista. Joidenkin mielestä Suomi ei ole puolustamisen arvoinen maa.
Vanhasuomalainen ajattelutapa Suomen rakentamisesta maaksi, jota kannattaa puolustaa, ja jonka sos.dem.puolue on ominut, ei taida toimia enää. Sossu ei enää rintamalle innosta.

Tietenkin on parempi, että epävärmat reserviläiset hakeutuvat sivariin, kuin jäisivät reserviin mukamas kenttäkuntoisina, vaikka henkinen kantti on jo alkanut pettää.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Milloinkas ResNetti avautuu uudelleen?

Jarkko Widerholm

Jos ja kun saisi sieltä komennuksen edes kertaus harjoituksiin mutta ei ole 20v aikana kutsua näkynyt, niin olisikohan parantamisen varaa siellä pääesikunnassa.

Käyttäjän vasenkoukku kuva
Pasi Laakso

Maa on kahtia jaettu. En yhtään ihmettele, jos joitakin ei kiinnosta puolustaa herrojen Suomea. Mitä täällä on puolustettavaa? Maa-alue, hyväveli järjestelmät, leipäjonot, rikkaat jotka uhkaavat muuttaa ulkomaille jos kerätään veroja vai Sipilän hallitus? Miksi niitä joista yhteiskunta ei välitä, kiinnostaisi puolustaa sellaista yhteiskuntaa? Kannattaa tutustua käsitteeseen anomia.

Toimituksen poiminnat