OlliNyberg

Puolustusta turvaamaan Brysseliin

Suomen puolustus nojautuu yleisen asevelvollisuuteen ja suureen reserviin, jota tukee erittäin laaja vapaaehtoistoiminta ja -koulutus. Noin 70 prosenttia nuorista miehistä suorittaa edelleen asepalveluksen, jonka jälkeen he ovat sijoitettuina Puolustusvoimien sodan ajan joukkoihin noin 10-15 vuoden ajan riippuen henkilön sodan ajan tehtävästä, sotilasarvosta sekä siviilikoulutuksesta ja työtehtävästä.

Sodan ajan vahvuutemme on tällä hetkellä 280.000 henkeä, joista yli 96 prosenttia koostuu reserviläisistä. Tämän lisäksi meillä on yli 600.000 sijoittamatonta reserviläistä, jotka heidätkin voidaan tarvittaessa kutsua palvelukseen. Määrä on suurempi kuin esim. suurvalta Saksalla.

Vuosittain kertausharjoituksiin kutsutaan noin 18.000 reserviläistä, minkä lisäksi noin 30.000 reserviläistä osallistuu vapaaehtoisesti Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämään koulutukseen. Tätä vielä paljon suurempi joukko reserviläisiä on mukana erilaisten reserviläisjärjestöjen ja muiden maanpuolustusyhteisöjen toiminnassa tavoitteenaan ylläpitää omaa ampumataitoaan, fyysistä kuntoaan sekä sotilaallisia tietojaan ja taitojaan.

Ainutlaatuinen puolustusjärjestelmä

Tiedän, ettei mistään muualta Euroopasta löydy mitään vastaavaa. Yleinen asevelvollisuus on enää käytössä melko harvoissa maissa ja niissäkin palvelukseen kutsutaan vuosittain vain pieni osuus ikäluokasta. Valtaosassa Euroopan maista on nykyisin vain pieni ammattiarmeija.

Kovin monella Euroopan maalla ei olekaan enää itsenäistä puolustuskykyä vaan luotetaan lähinnä siihen, että tiukan paikan tullen kaverit auttavat. Suomessa on toisin. Meidän puolustuksemme pohjautuu siihen, että kykenemme tarvittaessa puolustamaan itsenäisesti maamme jokaista kolkkaa. Meillä on eurooppalaisittain erittäin torjuntakykyiset ilma- ja merivoimat sekä koko maan puolustukseen kykenevät maavoimat. 

Puolustusratkaisumme on myös erittäin kustannustehokas, sillä vuosittainen puolustusbudjettimme on vain noin kolmen miljardin euron luokkaa. Tosin HX- ja Laivue 2020 -hankkeiden johdosta olemme tällä hetkellä hieman tätä korkeammalla tasolla. 

Koska järjestelmämme perustuu asevelvollisuuteen, riittää rahaa myös kaluston uusimiseen. Ammattiarmeijoiden maissa näin ei usein ole, vaan suurin kuluerä ovat palkat ja muut henkilöstölle maksettavat korvaukset. Niinpä kalusto tahtoo monessa maassa vanhentua käsiin.

EU vaikuttaa myös puolustukseen

Puolustus kuuluu EU:ssa kansalliseen päätösvaltaan mutta unionin monet päätökset käytännössä kuitenkin heijastuvat siihen. Viime toukokuussa voimaan tullut, henkilötietojen käyttöä rajoittanut EU:n tietosuoja-asetus vaikeutti merkittävästi erilaisten maanpuolustusyhteisöjen toimintaa ja jäsenhankintaa. Siitä kärsivät lisäksemme kaikki muutkin yleishyödylliset yhteisöt. 

Tuore asedirektiivi puolestaan pakotti muuttamaan aselainsäädäntöämme ja tulee jossain määrin hankaloittamaan nuorten reserviläisten tuloa mukaan järjestöjen ampumatoimintaan. Tarvitsemmekin unionissa tehokkaampaa edunvalvontaa, jotta nykyisen puolustusjärjestelmämme toimintaa ei enää enempää vaikeuteta.

Erityisen tarkkana on oltava yleisen asevelvollisuuden tulevaisuuden suhteen. Sitähän on yritetty Suomessa kumota kansalaisaloitteella, lakiteitse sekä viimeksi eduskuntavaalikampanjalla. On hyvinkin mahdollista, että seuraavaksi yritetään koukata EU:n kautta.

Tarvitsemmekin Brysseliin edustajia, jotka haluavat ja ovat valmiita tekemään työtä eurooppalaisittain ainutlaatuisen puolustusratkaisumme turvaamiseksi. Olen Suomen Keskustan ehdokkaana 26.5.2019 järjestettävissä Europan Parlamentin vaaleissa. Koulutukseltani valtiotieteiden maisteri ja sotilasarvoltani vääpeli. Reserviläisliitto ry:n toiminnanjohtajana olen toiminut vuodesta 1998 alkaen. Juureni ovat Varsinais-Suomessa.

Yhteystiedot

- Europarlamenttivaaliehdokas, toiminnanjohtaja VTM Olli Nyberg, 0400 640 755, olli.nyberg@icloud.com
- Vaalipäällikkö, kansanedustaja Mikko Savola, 040 575 8498, mikko.savola@eduskunta.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Miten Suomi käyttää joukkojaan, jos vihollinen toimii 5-20 sotilaan ryhmissä maan sisällä naamioituneina siviileiksi, liikkuvat henkilöautoilla ja toimivat sissitoiminnan periaatteella?

Paras puolustus pohjaa vahvaan pelotteeseen, eikä menestykselliseen sodankäyntiin.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Nyberg varautuu yhä menneisyyden uhkiin, joihin reserviläisarmeija olisi kyllä hyvä lääke.

Sen sijaan nykyajan todennäköisimpiin uhkakuviin reserviin perustuva puolustus on aivan liian kankea. Nybergin(kin) olisi aika katsoa nykypäivää silmiin ja päivittää näkemyksensä.

Yleinen asevelvollisuus on kallis tapa. Jokainen miespuolinen kansalainen joutuu viettämää välivuoden, jolloin hän ei opiskele ammattiin tai ole töissä. Tämä epäsuora kustannus kansantaloudelle on helppo unohtaa...

Käyttäjän OlliNyberg kuva
Olli Nyberg

Tämä asian on selvitetty viimeksi vuonna 2010 ja tulokset voi lukea ns. Siilasmaan työryhmän raportista Suomalainen Asevelvollisuus. Sen lopputulema oli, että nykyisenkaltainen järjestelmä on ylivoimaisesti tehokkain tapa pyörittää nykyistä puolustusjärjestelmää. Ammattiarmeija tulisi monta kertaa kalliimmaksi ja tuottaisi heikomman puolustuskyvyn, koska vahvuudet jäisivät pienemmiksi ja palvelukseen värvättävä joukko olisi heikkotasoisempaa kuin nykyisin. Kannattaa tutustua https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/siilasmaa...

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Asevelvollisuus ei Suomessa olekaan yleinen sikäli kun se velvoittaa vain miehiä.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Asevelvollisuus on aika korkealla poistettavien listalla niiden keskuudessa, jotka haluavat -uhm- poistaa meidät pelistä, ja alkaa sen sijaan pelata pelilaudallamme. Ja heidän ympärillään on hyväuskoisia hölmöjä.

Yleinen asevelvollisuus mm. lisää sosiaalista koheesiota - ainakin luulen niin. Ja kun maamme on vallattu, jäljellä on vahvempi muistikuva, mitä itsenäisyys ja kansallinen identiteetti merkitsivät, ja voimme alkaa juuri tuon sissisodan ja siviileiksi pukeutuneiden kansalaisten pikkuryhmissä tapahtuvan vastaterrorismin ja hitaahkon mutta varman itsenäistymisprosessin. Uskon edelleen, että pystymme parhaimmillamme suunnilleen samaan kuin Afganistanin jalot talibaanisoturit. Siltoja poikki ja miehitysarmeijoiden kenraaleille luotia päähän. Kyllä se siitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset